الکتریکا

الکتریکا-مرجع مطالب مهندسی برق

الکتریکا

الکتریکا-مرجع مطالب مهندسی برق

۱۰ مطلب در شهریور ۱۳۹۶ ثبت شده است

#سوالات_متداول دربرق:

تفاوت الکترونیک آنالوگ و دیجیتال در چیست ؟

مدارهای الکترونیکی به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم بندی می شوند. سیستم الکترونیکی آنالوگ به سیستم های الکترونیکی گفته می‌شود که با سیگنال‌های پیوسته کار می‌کنند ، برخلاف سیستم های الکترونیک دیجیتال که فقط از دو حالت ۰ و ۱ استفاده می‌کنند. اغب دستگاه‌های الکترونیکی آنالوگ ، مانند گیرنده‌های رادیویی ، از ترکیبی از چند مدار اولیه ساخته شده‌اند. مدارهای آنالوگ از رنج متناوبی از ولتاژ بر خلاف مدارهای دیجیتال که از دو سطح ولتاژ استفاده می کنند، بهره می برند.

میکروکنترلر چیست ؟

میکروکنترلر یک تراشه الکترونیکی قابل برنامه ریزی است که استفاده از آن باعث افزایش سرعت و کارآیی مدار در مقابل کاهش حجم و هزینه مدار می گردد. با ساخت میکروکنترلرها تحول شگرفی در ساخت تجهیزات الکترونیکی نظیر لوازم خانگی ، صنعتی ، پزشکی ، تجاری و ... به وجود آمده است که بدون آن تصور تجهیزات و وسایل پیشرفته امروزی غیر ممکن است.

♨️کاربرد میکروکنترلرها در سیستم های الکترونیکی دیجیتالی :

✅رباتیک : کنترل انواع موتورها ، پردازش تصویر ، ارتباط از راه دور و ...
✅تلویزیون : کنترل از راه دور تلویزیون ، دریافت ، پردازش و نمایش تصاویر دیجیتال و ...
✅تلفن همراه و تبلت ها : راه اندازی و کنترل LCD ، صفحه های لمسی ، ماژول GSM ، بلوتوث ، Wifi و ...
    دوربین های دیجیتال ، ساعت های دیجیتال ، تابلو های روان ، سیستم های کنترل ساختمان و ...

میکروکنترلر AVR چیست ؟

یکی از میکروکنترلرهای پرکاربرد و معروف AVR نام دارد که ساخت شرکت Atmel می باشد. این میکروکنترلرها جزو ساده ترین میکروکنترلرهای موجود با قابلیت های بسیار زیاد می باشد. از میکروکنترلرهای AVR در کاربردهایی معمولی و متوسط با قابلیت های متوسط ( مانند پروژه های  دانشگاهی ، منازل و… ) استفاده می گردد.

چرا باید میکروکنترلرهای AVR را یاد بگیریم ؟

اولین و بهترین گزینه برای ورود به دنیای الکترونیک دیجیتال ، یاد گرفتن میکروکنترلرهای AVR است چرا که اصولی ترین و پایه ای ترین مباحث الکترونیک دیجیتال در آموزش این میکروکنترلرها وجود دارد که به عنوان پیش نیازی برای یادگیری سطوح بالاتر و میکروکنترلرهای قوی تر همانند ARM است. ضمن اینکه یادگیری این میکروکنترلرها بسیار شیرین بوده و پروژه های بسیار جالب و پرکاربردی با استفاده از آنها میتوان خلق کرد. همچنین تهیه این میکروکنترلرها بسیار راحت تر و قیمت آن نسبت به بقیه میکروکنترلرها بسیار مناسب بوده و همه علاقه مندان میتوانند لوازم مورد نیاز آن ها را تهیه و به راحتی استفاده نمایند.

در مطلب زیر به اشتباهات کوچکی که گاهی در مکالمات، از زبان برخی فعالان حوزه برق در شبکه های اجتماعی مختلف دیده می شود، و اصطلاحات صحیح و اصلی پرداخته شده است.

 باطری خانه:
جهت تامین برقDC برای مصارف تغذیه رله های حفاظتی, موتورهای شارژ فنر و... مکانیزم های فرمان و روشنایی اضطراری و... نیاز به باطری خانه دارند که در اطاقکی تعدادی باطری با هم سری می شوند و دردو مجموعه معمولاً 48 و110ولتی قرارمی گیرد وهرمجموعه با یک دستگاه باطری شارژ کوپل می شوند .
اصول کار ترانس فورماتور :
1-تعریف ترانسفورماتور:

سوالات رایج در مورد اینورتر

مراحل کامل تست یک ترانس

تست چاه ارت به چه صورت است؟

راه اندازی موتور روتور قفسه ای

روش های راه اندازی موتور و مزیت های آن ها

در موتورهای القایی رابطه‌ای مستقیم بین مقدار لغزش و مقدار جریان القایی در روتور وجود دارد. به این ترتیب بیشترین میزان جریان القایی در روتور در هنگام راه‌اندازی به وجود می‌آید. در این حالت موتور مانند ترانسفورماتوری عمل خواهد کرد که سیم‌پیچ ثانویه آن اتصال کوتاه شده باشد. بالا بودن جریان القا شده در روتور موجب بالا رفتن جریان استاتور می‌شود و به همین دلیل میزان جریان راه‌اندازی در استاتور تقریبا بین ۵ تا 7 برابر جریان در بار کامل است. جریان بالای موتور در لحظه راه‌اندازی می‌تواند باعث افت ولتاژ در بقیه مصرف کننده شود اما این جریان بالا در موتور زیاد ادامه پیدا نمی‌کند چون با راه افتادن موتور لغزش به تدریج کاهش یافته و میزان جریان استاتور نیز کاهش می‌یابد.
لذا، با توجه به توضیحات فوق برای راه اندازی موتور آلات روش راه اندازی ستاره-مثلث نسبت به روش راه اندازی مستقیم ارحجیت داشته و توصیه شده است.

2) روش راه اندازی ستاره-مثلث: Star / Delta
در روش راه اندازی ستاره-مثلث برای کاهش جریان راه اندازی، موتور را با اتصال ستاره به برق متصل می کنند سپس بعد از عبور جریان اولیه راه اندازی که در این اتصال 3/1 جریان راه اندازی اصلی است، اتصال سیم پیچ ها را به مثلث تبدیل می کنند. زمان راه اندازی در این روش گاهی به 15 ثانیه می رسد. در صورتی که عمل تغییر اتصال به موقع انجام نشود، ممکن است موتور در زیر بار بماند چرا که توان حالت مثلث 3 برابر توان در حالت ستاره است و موتور برای غلبه بر نیروی مقاوم بار به حالت مثلث احتیاج دارد. به همین خاطر برای تغییر اتصال این روش راه اندازی در مدار از تایمر استفاده می شود.

3 ) روش راه‌اندازی استفاده از اتوترانسAuto Trans. -
 روش دیگر راه‌اندازی استفاده از اتوترانس است. گرچه در این روش ولتاژ راه‌اندازی موتور را پله به پله با اتوترانس کنترل می‌کنیم ولی باز هم مانند روش ستاره – مثلث کنترلی بر جریان راه اندازی نخواهیم داشت. علاوه اینکه این روش پر هزینه بوده و توصیه نمیگردد.

4) روش راه‌اندازی استفاده از سافت استارترSoft Starter -
در این روش به کمک قطعات قدرت مثل تریستور، ولتاژ ورودی موتور را از یک مقدار محدود و کم مثلاً ۱۰۰ ولت تا مقدار نهایی آن مثلاً ۳۸۰ ولت با شیب ملایم و در یک بازه زمانی که توسط ما تعیین می‌شود افزایش می‌دهد و زمانی که ولتاژ اولیه موتور کنترل شود به‌صورت مستقیم جریان راه‌اندازی موتور هم کنترل خواهد شد و موتور خیلی نرم راه‌اندازی می‌شود.

5) روش راه اندازی با درایور فرکانسی VFD (Variable Frequency Drive) -
در این روش به کمکتجهیزاتی تحت عنوان دایور کنترل فرکانس ضمن با ولتاژ ثابت ورودی موتور را از یک مقدار محدود مثلا 10 سیکل برثانیه  تا مقدار نهایی آن که 50 سیکل برثانیه میباشد با شیب ملایم و در یک بازه زمانی که توسط ما تعیین می‌شود افزایش می‌دهد و زمانی که جریان اولیه موتور کنترل شود به‌صورت مستقیم جریان راه‌اندازی موتور هم کنترل خواهد شد و موتور بسیار نرم و در بهترین شرایط و با توجه به نیاز سستم و کنترل کامل از طریق سیستم های راهبری راه‌اندازی می‌شود. این روش بهترین روش برای انواع راهاندازی موتورهای الکتریکی در این مجموعه می باشد ولی در برگیرنده ی  هزینه بالای تجهیزات لازم و جانبی نسبت به سافت استارتر و سایر روش ها میباشد.

  مزیت‌های  روش راه اندازی با سافت استارتر بر روش های راه اندازی مستقیم، مدار ستاره – مثلث و اتوترانس
عموما جهت راه‌اندازی موتورهای سه فاز روتور قفسه‌ای روش‌های مختلفی وجود دارد، یکی از روش‌های متداول روش راه‌اندازی به‌صورت ستاره مثلث است. در این روش سیم‌پیچ‌های موتور به کمک کنتاکتور یا SSR در راه‌اندازی به‌صورت ستاره بسته می‌شود که در این حالت جریان راه‌اندازی را به کمک این روش کاهش داده‌ایم و پس از مدت‌زمان مشخص که بستگی به توان موتور دارد اتصالات سیم‌پیچ‌های موتور را به کمک کنتاکتور یا SSR مثلث می‌کنیم. مشکل های این روش این است که:
 ۱-  هنگام تغییر وضعیت موتور از ستاره به مثلث، همانند روش راه اندازی مستقیم گشتاور گذرای زیان‌آوری ایجاد می‌کند.
۲-با این روش نمی‌توان بهترین میزان جریان برای راه‌اندازی موتور را انتخاب کنیم. مثلاً ممکن است  همانند روش راه اندازی مستقیم محور موتور به باری متصل است که با این جریان راه‌اندازی در حالت ستاره نتواند به دور نامی برسد.
۳- وقتی بخواهیم موتور را استاپ کنیم هیچ کنترلی بر روی ولتاژ یا جریان موتور نداریم و ولتاژ موتور در توقف ناگهان کاهش پیدا می‌کند.
۴- در هنگام تغییر وضعیت موتور از ستاره به مثلث یک شوک جریان به سیم‌پیچ‌های موتور وارد خواهد شد. در مجموع  همه این موارد باعث کاهش عمر مکانیکی خواهد شد.

شکل‌های زیر مقایسه‌ای از روش‌های راه‌اندازی مستقیم، به کمک اتوترانس، ستاره – مثلث و سافت استارتر را نشان می‌دهد.
 
در شکل اول محور افقی سرعت و محور عمودی جریان است همچنین تغییرات شدید جریان در حالت ستاره – مثلث مشخص است و در شکل دوم هم، محور افقی سرعت محور موتور و محور عمودی گشتاور است. تغییرات شدید گشتاور در ستاره – مثلث مشخص است.
اما همانگونه که در فوق توضیح داده شد، کاری که سافت استارتر انجام می‌دهد این است که ، ولتااژ ورودی موتور را از یک مقدار کم مثلاً ۱۰۰ ولت تا مقدار نهایی آن مثلاً ۳۸۰ ولت با شیب ملایم و در یک بازه زمانی که توسط ما تعیین می‌شود افزایش می‌دهد و زمانی که ولتاژ اولیه موتور کنترل شود به‌صورت مستقیم جریان راه‌اندازی موتور هم کنترل خواهد شد و موتور خیلی نرم راه‌اندازی می‌شود. موارد مشروح زیر از کاربردهای سافت استارتر است.
۱- در راه‌اندازی پمپ‌های آب باعث کاهش شوک‌های هیدرولیکی در لوله‌های آب به هنگام راه‌اندازی و توقف می‌شود.این مورد باعث شده کاربرد زیادی در سیستمهای پمپاژ آب داشته باشد. همچنین مکانهایی که ممکن است در اثر پمپاژ اولیه سریع آب ، گل و لای ایجاد شود از سافت استارتر استفاده میشود.
۲- در نوار نقاله‌ها از کشش آنی خود نوار نقاله و آسیب رسیدن به آن و همچنین تجهیزاتی که بر روی نوار هستند جلوگیری می‌کند.
۳- در کمپرسورهای هوا از شوک‌های مکانیکی در لحظه استارت جلوگیری کرده و همچنین با سیستم حفاظتی توالی فاز خود از برعکس تابیدن موتور کمپرسور به هر دلیل جلوگیری می‌کند.
۴- در راه‌اندازی فن‌ها با ایجاد گشتاور نرم، از به وجود آمدن آسیب‌های مکانیکی به موتور جلوگیری می‌کند همچنین نسبت به روش ستاره – مثلث زمان کمتری برای راه‌اندازی فن نیاز دارد.
۵- در سانتریفیوژها علاوه بر راه‌اندازی نرم موتور، در انتها و در وضعیت توقف می‌تواند ترمز DC برای توقف نرم‌تر انجام دهد. (برخی از سافت استارترها این قابلیت را دارند.)
اینها تنها بخشی از کاربردهای سافت استارتر و مزیت‌های آن بودند تنها مشکلی که در سافت استارتر وجود دارد کاهش گشتاور راه‌اندازی به دلیل کاهش ولتاژ راه‌اندازی است که در تکنولوژی‌های جدیدتر این مشکل به مرور در حال رفع شدن است.لذا با توجه به جمیع جهات و اینکه استفاده از روش سافت استارتر نه تنها پرهزینه تر بلکه تا حدی نیز کم هزینه تر( حدودا 3 تا 5 درصد) از سایر روش های راه اندازی میباشد و علی الخصوص باعث کم شده هزینه کابل  کشی ( تا 35 % قطعی) نیز میگردد.


وظیفه گوی های اخطار چیست؟
اسم این گوی های رنگی Warning Ball هست. اون ها رو میشه در رنگ های قرمز ، نارنجی ، طلایی و یا سفید پیدا کرد. جنس اون ها معمولا از آهن نازک و یا ترکیبی از آلومینیوم و یا پلاستیک مقاوم ( فایبر گلاس ) می باشد. این گوی ها علیرغم اینکه بسیار کوچک دیده میشن، در قطر های 60 ، 80 و 100 سانتی متری وجود دارن.
این گوی ها به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که به سادگی و بدون اینکه به کابل برق آسیبی وارد شود ، بر روی آن نصب شوند و دید خوبی داشته باشند ، وزن کم ، دوام بالا ، مقاومت در برابر اشعه های ماوراء بنفش ( از بین رفتن رنگ ) ، باران ، حرارت ، الکترولیز ، لرزش های موزون ، دَوران و آلودگی و دیگر موقعیت های آب و هوایی از دیگر نکات در طراحی این گوی ها است. برخی از این گوی ها امکان دو تکه شدن برای نصب آسانتر را دارند. همچنین وجود حفره هایی بر روی آن ، امکان تخلیه آب باران و عدم تجمع آب درون آن را تامین می کند. معمولا این گوی ها بر اساس استاندارد NBR-7276 طراحی و ساخته می شوند.


‍ #اطلاعات_عمومی
#Warning_Ball
اهداف اصلی استفاده از این گویها براساس اهمیت آنها
 1- همانطور که قبلا اشاره شد یکی از استفاده های این گوی ها برای علامت گذاری مسیر عبور کابل ها هست تا هلی کوپتر ، بالن و سایر اجسام پرنده با آنها برخورد نکنند. گوی های مربوط به این کار ساده ترین نوع گوی ها هستند و اغلب به رنگ های قرمز و نارنجی به کار می روند. ( زیرا اکثر هلی کوپتر ها بر فراز جاده ها و اتوبان ها حرکت میکنند در تقاطع مسیر های انتقال برق با جاده ها از این گوی ها استفاده میکنند. همچنین در مسیر هایی که از نظر هوایی پر تردد هستند. هنگام پرواز بالگرد - مخصوصاً اگر نور آفتاب از مقابل بتابد - دیدن کابل هایی که بصورت افقی در مقابل خلبان قرار دارند بسیار مشکل میباشد. )
2- بعضی از انواع این گوی ها هنگامی به کار میروند که خطوط برق زیادی از یک مسیر عبور میکنند. رنگ این گوی ها نشان دهنده سطح ولتاژ عبور خطوط برای نیرو های عملیاتی و گروه های تعمیراتی میباشد.
3-در داخل بعضی از این گوی ها فنر فشرده ای وجود دارد که برای تنظیم خودکار نیروی کشش کابل ها در تابستان و زمستان بکار میرود.
در ایران پیمانکاران کمتر از این مورد استفاده میکنند و این توپ های رنگی را بر روی خطوط گارد قرار میدهند که نشان دهنده این است که هدف اصلی آنها از قرار دادن این گوی ها همان مشخص کردن خطوط برای خلبان ها و جلوگیری از سوانح احتمالی می باشد.
4- اما دلیل دیگری که بنظر اصلی ترین و علمی ترین دلیل وظیفه این گوی ها میباشد این هست که بوسیله آنها ارتعاشات خارجی را کنترل نمایند. همانطور که میدانید در اثر نیرو های خارجی یا محرک مجموعه ای ارتعاش انجام میگیرد که فرکانس ارتعاشی با فرکانس عامل خارجی برابر است. در این صورت پدیده تشدید یا رزونانس شکل خواهد گرفت.
سیم استوانه ای را در نظر بگیرید؛ حال جریان حول یک استوانه را تجسم کنید اگر جریان سیال (هوا) افزایش یابد نقطه جدایِش در این سیم ایجاد خواهد شد که این جریان های گردابی ایجاد شده پشت سر سیم باعث ارتعاش سیم خواهند شد اگر این ارتعاش از بین نرود در صورت سستی ،دکل ها رو از جای خودش در میاره یا اینکه کابل رو پاره میکنه البته این پدیده در فرکانس خاصی نسبت به سیم ایجاد میشه(اگر فرکانس عامل خارجی با فرکانس طبیعی برابری کند).بنابراین برای تغییر فرکانس همسانی( رزونانس ) برای جلوگیری از پارگی سیم از این گوی ها استفاده  می شود.